GASTRONOMIA

GASTRONOMIA

El culte als productes del mar i de la terra i la riquesa i l’originalitat del receptari tradicional han estat el terreny abonat sobre el qual la cuina catalana s’ha convertit, en els últims anys, en una de les gastronomies més admirades del planeta.

gastronomia

Creativitat, enginy i atreviment són termes que s’empren sovint per descriure els xefs catalans d’avantguarda.

Aquestes mateixes paraules serveixen per qualificar moltes de les combinacions d’ingredients que formen part de la cuina popular i que avui encara poden semblar revolucionàries, com és la tendència empordanesa d’agermanar els ingredients del mar i la muntanya.

El passat i l’avantguarda gastronòmica han fet del producte de qualitat i proximitat la base del seu receptari, que ha convertit a Catalunya en referent culinari internacional per la seva gastronomia.

Ferran Adrià, proclamat reiteradament millor cuiner del món, ha estat capaç de crear un nou llenguatge culinari que s’ha convertit en universal.

L’interès que ha despertat la creativitat de reconeguts xefs ha servit perquè crítics i gastrònoms fixin la mirada en l’oferta gastronòmica catalana. Prestigiosos xefs i restaurants han aconseguit situar-la com la comunitat autònoma amb més estrelles Michelin.

imagen 19 - gastronomia

Tradició culinària que canvia com el paisatge …

Catalunya té una tradició culinària que canvia, com el paisatge, de les zones costaneres a l’interior i de nord a sud, i posa a la nostra disposició un ampli ventall de possibilitats amb què delectar el nostre paladar.

El gust del secà, de la mar o de l’alta muntanya es combinen per crear experiències úniques i singulars, tradicionals i d’avantguarda.

Fins als paladars més exigents troben en el repertori gastronòmic català innombrables formes de delectar els sentits.

Passejar entre les parades dels mercats, provar productes fets amb qualitat, conversar amb els protagonistes de la cuina, conèixer les interioritats dels cellers i rebre formació culinària de primera mà són propostes que esperen a tots aquells que vulguin gaudir del turisme gastronòmic català.

A mesura que avancen els mesos al calendari, l’oferta gastronòmica es va transformant. A la tardor, les mil cares dels bolets llueixen en restaurants i fires.

A l’hivern, prenen el relleu les centenàries calçotades (menjars a base de brots de cebes blanques a la brasa) i les xatonades (plats a força d’amanida d’escarola, tonyina, bacallà, seitó i olives).

Amb l’arribada de la primavera, l’esclat de la fruita dolça, com les maduixes o les cireres, comparteixen lloances amb festes com la Trobada del Caragol. I a l’estiu, criden l’atenció les festes del segar i el desgranar, el tast d’embotits i menjars al costat del mar.

La cuina catalana ha anat enriquint al llarg de la seva història gràcies a les diverses cultures i civilitzacions que han deixat el seu segell en ella.

Dels grecs i els romans va heretar l’oli, el blat i el vi. Dels àrabs, tècniques agrícoles i la inclusió en els plats de productes actualment tan presents com l’arròs, el sucre i l’albergínia.

En els últims anys, la creativitat, la innovació i la qualitat dels cuiners catalans més reconeguts ha permès mantenir el marcat caràcter mediterrani d’aquesta cuina i posicionar-la com una de les més prestigioses internacionalment.

Sota el segell d’Hotel Gastronòmic es troben establiments de petit format que tenen com a principal atractiu una oferta gastronòmica de proximitat i un tracte proper i familiar. Allotjaments confortables i de qualitat amb una gastronomia que tracta de conservar la personalitat, la identitat i els productes del territori.

ENOTURISMO -gastronomia

A més…

Practicar l’enoturisme a Catalunya és sinònim de descobrir i gaudir del vi, del territori, de la cultura i de la gastronomia autòctona de les regions que configuren les onze denominacions d’origen Vaig veure i de les que formen l’única denominació d’origen Cava. Catalunya acull prop de sis-centes cellers de diverses mides i produccions. Algunes de les bodegues s’allotgen en castells medievals i altres ho fan en edificacions modernistes. Moltes d’elles ofereixen visites guiades i activitats complementàries, com tasts de vins, cursos, formació o festes.

Pregunta per les nostres rutes gastronòmiques i gaudeix de la veritable Catalunya!